Web tasarım dünyasında, açık kaynak kodun gücü giderek artmakta. Bunun en önemli göstergesi WordPress platformunun hızlıca yayılması ve büyümesi diyebiliriz. WordPress web tasarım platformunun gücüne güç katan özelliği dünyanın her yerinde farklı kişiler veya gruplar tarafından geliştirilen eklentilerdir. Bu eklentiler o kadar çok çeşit ve amaç için geliştirmektedir. Bir web tasarımı için ihtiyaç duyacağınız tüm özellikleri yapan kesin bir wordpress eklentisi bulabilirsiniz.
Bu yazımızda Webidünya olarak bizimde yoğun olarak kullandığımız ve bir web sitesi için olması gereken farklı görevleri yerine getiren SEO amaçlı en iyi 5 SEO wordpress eklentisi sizlerle tanıştıracağız.
1. Wp Fastest Cache
İçerisinde Türkçe desteği de olan ve Türkiye’den de geliştiricisi bulunan bir eklentidir. Bu wordpress eklentinin deneme sürümünün yanında daha fazla özellik için Premium versiyonuna da geçebilirsiniz. WP Fastest Cache ile iç SEO dediğimiz birçok SEO çalışmasını yapabilirsiniz. Örneğin resim sıkıştırması, CSS veya JS küçültmesi/birleştirmesi yaparak web sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.
2. Yoast SEO
Webidünya olarak Yoast SEO’ yu iç ve dış SEO çalışmalarında mutlaka kullanılması gerektiğini vurguluyoruz. Özellikle makale ve blog ağırlıklı web sitelerinde Yoast SEO eklentisi ile SEO uyumlu web sitelerini çok rahatlıkla yapabilirsiniz. Makalede ki anahtar kelime sayısının oranından, makale uzunluğuna, permanent link durumuna kadar birçok SEO kriterini gözlemleyebilir ve ayarlayabilirsiniz. Yine Yoast SEO’ nun Premium versiyonu size çok geniş bir analiz ve püf noktaları sunmakta. Ancak fiyat açısından sizlere mantıklı gelmiyorsa, ücretsiz sürümü de web sitesini bir noktaya kadar taşımanızda yeterli olacaktır.
3. All In One WP Security
Google panda algoritması ile güvenli sitelere öncelik vereceğini 2018 başında duyurmuştu. Gerçekten de birçok SEO analizlerinde güvenlik konusunun da analiz edildiğini görebilirsiniz. Bu nedenle web sitenizin güvenli bir site olduğunu her zaman kontrol edecek bir wordpress eklentisine ihtiyaç duyabilirsiniz. All In One WP Security işte tam da bunu yapmaktadır. İçerisinde puanlama sistemi ile birçok güvenlik önlemini sadece bir tıkla yapmanızı sağlayan mükemmel bir eklenti. Bu eklenti ile basit bir firewall’ da kullanmış oluyorsunuz. Veritabanının güvenliği, kritik conf dosyalarınızın güvenliği gibi bir çok farklı konuda güvenliği tek bir wordpress eklentisi ile yapabilirsiniz.
4. TinyPNG
Bir web sitesinin boyutunu KB olarak artıran en önemli dosyalar elbette resim dosyalarıdır. Bu dosyaların boyutları ne kadar düşük olursa web sitesi o kadar hızlı açılır ve resimlerin yüklenmesi de o kadar kısa sürer. Bu nedenle web sitesindeki resimleri sıkıştırmak bizlere hız açısından çok faydalı sonuçlar verir. Ancak burada önemli olan sıkıştırma yaparken resim kalitesinden de ödün vermemektir. Unutmayın kullanıcılar kalitesi düşük resimlerden hoşlanmaz. TinyPNG bu sorunları kökten çözen bir wordpress eklenti sidir. Ücretsiz versiyonu ile aylık 100 resmi %50’ye varan bir oranda sıkıştırıp KB olarak küçülte bilmekte. Premium versiyonu ise özellikle e-ticaret siteleri için çok faydalı sonuçlar vermektedir.
5. Google Analytics Dashboard for WordPress
Web sitenizin Google’ da ki durumunu sürekli kontrol edecek bize gösterecek bir eklentiye her zaman ihtiyaç duyarsınız. Günlük, haftalık veya aylık ziyaretçi sayıları, hemen çıkma oranları, en çok ziyaret edilen sayfalar gibi birçok konu hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bir eklenti Google Analytics Dashboard for WordPress wordpress eklentidir. Google Analystic için web sitenizde yapmanız gereken script eklemelerini otomatik yapan ve google analystic’ e de veri gönderen güzel bir eklentidir. Webidünya olarak tasarımını yaptığımız hemen hemen tüm web sitelerine bu eklentiyi kurar ve Google Analystic ile iletişim sağlarız. WordPress başlangıç bölümünde istatistiklerinizi gösteren arayüzü ile sizleri karşılamaktadır. Google Analystic’ e giriş için uğraşmak yerine buradan anlık durumunuzu görebilirsiniz.